diumenge, 4 de gener del 2015

La captura del Perill Imperial (I)


La captura del Perill Imperial

 

Nora Mayers   



I
Madame Mon Neela no estava segura, ni tan sols en les bases d'alta seguretat en què constantment s'estava reubicant. La contínua lluita dels rebels per mantenir ocultes a l'Imperi les ubicacions dels seus líders s'estava tornant tan difícil com ho havien estat els seus intents per amagar als Cavallers Jedi durant la Gran Purga. Malgrat els seus millors esforços durant aquests temps foscos, els Cavallers havien estat pràcticament extingits. Els rebels estaven decidits a què no recaigués la mateixa sort sobre els seus líders i estrategs de guerra més experimentats, o la seva causa estaria perduda sens dubte.
Mon Neela, antiga ajudant del procurador general de l'Antiga República, pertanyia al grup amb qui la situació de risc era més gran. No semblava pas una militarista, amb la seva bella cara i els seus ulls amables. El rostre que havia estat bell en la seva joventut era encara atractiu, però hi havia madurat en la seva mitjana edat cap a uns trets més suaus i delicats. Jutjant-la a primera vista, ningú hauria pensat que era una gran líder. Però quan parlava, la seva veu tenia tal autoritat que aquells que l’escoltaven la seguien.
Sempre havia estat una figura destacada en política. Al Senat, quan el senador Palpatine havia començat a superar les normes de conducta del Consell, havia protestat. Ara era una estratega del Comandament Rebel, les seves tàctiques de batalla eren famoses, la seva dedicació a la causa rebel era inqüestionable... i en Palpatine la volia morta.
- Tenim una nau, Neela, però no tenim gaire temps -va explicar el bothan, Pol Se'lab, el seu antic company al Senat i ara general de la Rebel·lió. Va posar amb urgència una màscara atmosfèrica d'oxigen i una àmplia capa a les mans de la dona -. Això servirà per ocultar la teva identitat fins que hagis sortit amb seguretat d’Horob. Ara que els nadius d'aquest món saben que l'Imperi ens ha trobat aquí, ja no són amistosos.
La Neela va fer un so d'impaciència i va tornar la disfressa a les mans del seu amic.
- No tinc necessitat d'això. Em quedo! Escolta! Aquesta base està formada per físics i enginyers, amb uns pocs soldats per protegir-los. Un grup de científics poc protegits que treballen en ordinadors i sensors de droides, Pol! Aquí no hi ha prou soldats per resistir un assalt imperial complet. Els comandants de camp em necessiten. Sense mi, no estan preparats per...
- Neela! - El llavi superior d’en Se’lab es va corbar en senyal de frustració. Va respirar fondo per recuperar el control del seu temperament, i va continuar -. No em facis més difícil la tasca. Les tropes d'aquest món no són les úniques que et necessiten. Sembla poc probable que tinguem temps d'evacuar abans que arribin els imperials. Si ens capturen, la teva experiència serà necessària en altres mons, altres bases. No podem donar-nos el luxe de perdre’t.
L'expressió neutra de la Neela no es va alterar, la seva postura no es va posar ni més o ni menys rígida, però alguna cosa indefinible indicava un desafiament encara més gran.
-Els meus fills van morir per aquesta Rebel·lió -va respondre -. Li he dedicat la meva pròpia vida, i no obstant això contínuament se’m demana que fugi. No aquesta vegada... Veuré aquesta batalla des de dins.
El guardaespatlles de la Neela, Stasheff - un home jove i guapo, tot i l'habitual severitat de la seva expressió - es trobava dempeus un pas per darrere d'ella, on no podia veure la seva cara, però va observar en Se'lab amb curiositat, esperant veure’l sucumbir sota la persuasiva retòrica de la Neela.
Però el bothan estava acostumat a la destresa oratòria de la Neela i no es deixava afectar per ella.
- Què estàs pensant, Madame? -La va desafiar. Que t'he fet aquesta petició a la lleugera? Que el que faig, ho faig sense preocupar-me d'aquesta unitat? Si estàs tan preocupada com dius, llavors te n’aniràs ara, i deixaràs que jo tracti de salvar-los. No pots fer res més aquí. Pensa de nou on es troben les teves lleialtats. Estan amb l'Aliança, o són més egoistes del que creus? És honor el que busques ara?
La Neela va mirar desafiant al seu vell camarada, i després va donar un cop d'ull a contracor a les peces que tornava a oferir-li.
El bothan va deixar anar un sospir d'alleujament quan les va agafar.
- Els nadius tenen por, alguns amenacen amb lluitar contra nosaltres quan arribin els imperials. La histèria ha portat les coses en aquest carreró sense sortida, però no és irreparable. Salvaré el que pugui...
La Neela no el va mirar mentre es col·locava la capa sobre les seves espatlles i es posava la màscara.
- Lluita per això, llavors -va insistir -. No hem lluitat amb tanta energia i durant tant de temps per veure la nostra meta destrossada ara. Lluita per ella!
En Se'lab va estendre les seves mans cap a la Neela en el gest humà de l'amistat. Mentre ella les acceptava, li va deixar anar un xip de dades, no més gran que una mota de pols, en el seu palmell.
Ella el va mirar, sorpresa, i després va tornar la seva mirada al petit xip entre els seus dits.
- Aquest és el sensor que s'està desenvolupant aquí per...?
-Sí. -En Se'lab li va tancar els dits al voltant del xip, després li va envoltar les mans amb les seves -. És tot el que tinc per enviar amb tu, i em temo que no és gran cosa. No és més que un prototip experimental, però els científics estan molt orgullosos del seu potencial. -Li va dirigir un somriure encoratjador i li va deixar anar les mans, fent un pas enrere.
- Amb el seu permís, Madame -Va instar l’Stasheff -, no tenim gaire temps.
- Que la Força us acompanyi -va dir en Se'lab -. Jo faré el que pugui.
Mentre la Neela i l’Stasheff sortien de l'ensorrat edifici de pedra que albergava una clínica mèdica per als pobres del planeta (i només recentment el centre d'operacions clandestines de l'Aliança Rebel), semblava que estava tenint lloc alguna celebració. Però va ser només qüestió de segons adonar-se que la commoció desenfrenada estava lluny de ser degut al goig. Un contingent de nadius del planeta, adonant-se que la seva ciutat aviat seria envaïda per l'Imperi, estava en estat d'agitació violenta. Els rebels havien ofert un futur millor, i els horobians havien estat disposats a lluitar per això... o això havien dit. Però ara havia de venir l'Imperi, i les idealistes paraules rebels semblaven ser una sentència de mort. Entre els cants i crits de la gent, la Neela va reconèixer el seu nom. Cridaven perquè la deixessin anar... demanant que fos lliurada a l'Imperi com a expiació de la seva pròpia traïció.
L’Stasheff va empènyer la Neela recorrent el lateral de l'edifici en ruïnes, i la va portar a un aerolliscador que els estava esperant.
El rugit dels motors ofegar el so de la multitud, i mentre la petita nau s'alçava el vol, la Neela es va deixar caure al seient. Fins al moment en què en Se'lab va insistir que se n'anés, ella havia posat desesperadament tota la seva esperança en aquesta unitat en particular. No hi havia molts soldats a Horob. Les millors tropes de terra i els millors pilots d'ala-X es trobaven on la lluita era més forta i les amenaces més greus. En comparació, les tropes que protegien als científics de la base d’Horob eren escasses, però es comptaven entre els més valents que havia conegut. Ara, quan tancava els ulls, veia les cares joves i idealistes i es va desesperar pensant en quants es perdrien quan arribessin els imperials.
Amargues llàgrimes van saltar dels seus ulls i es va permetre mostrar el seu dolor en privat. La Rebel·lió s'havia convertit en la seva existència, qualsevol possibilitat de normalitat que pogués haver tingut havia estat devorada pel seu fervent desig de veure l'Imperi enderrocat i la República restaurada. Ara es preguntava si havia estat tràgicament idealista.
L’Stasheff pilotava en silenci, amb l'atenció fixa en la trajectòria de vol i en els instruments de vigilància que li avisarien si els estaven seguint. Però malgrat el nerviosisme que li picava l'esquena, sabia que no els estava seguint ningú. Els imperials estaven a hores de distància, i els horobians -encara en els inicis de la industrialització - encara no havien desenvolupat el transport més enllà de primitius automòbils terrestres.
Després d'un breu període de temps l’Stasheff va fer que l’aerolliscador es posés en una extensió buida de camp.
La seva nau d'escapament esperava, encesa i llista per enlairar. Era un iot privat manifestament incongruent, pintat en agradables i poc militars tons blaus, el nom Estrella Croada estava pintat amb elegants lletres cursives en un costat. Les línies similars a una au de la nau havien estat dissenyades buscant la bellesa, no l'eficiència en la guerra.
El capità humà de la nau, en Heedon, esperant impacientment fora, semblava llest per a una alegre travessa de mitja tarda, no per a una desesperada fugida rebel. Tenia els cabells pentinats cap enrere i enganxats fermament contra el cap d'una manera molt popular entre els humans rics en diversos dels mons més econòmicament avançats. Fins i tot l’elegant tall de la seva jaqueta a mida i els seus pantalons impecablement planxats suggeria tendències de l'alta societat.
La Neela va sortir de l’aerolliscador, va passar la seva mirada de l’Stasheff a la nau i al seu capità, i va obrir la boca per protestar.
- Ve altament recomanat per Intel·ligència -va explicar ràpidament l’Stasheff -. La seva lleialtat és amb nosaltres, i ningú esperarà que vostè escapi en alguna cosa com aquesta.
La Neela va oferir a la nau una altra mirada dubitativa.
-Potser hagis de convèncer-me, Stasheff. Té tan sols escuts?
Abans que l’Stasheff pogués respondre, en Heedon va avançar cap a ells, protestant estridentment.
- On heu estat? La meva línia de comunicació diu que els nadius s'estan tornant poc amistosos! Pel que sé, potser us hagin seguit!
Si sentia alguna sorpresa davant la presència d'un rebel tan famós com la Neela, l'amagava molt bé.
- Les fugides no segueixen cap horari -li va recordar irritat l’Stasheff.
En Heedon va esbufegar i va donar un cop d’ull a la Neela.
- Aquesta és ella? Sembla més gran en persona.
Les celles de la Neela van pujar bruscament.
- Si haguessis passat pel mateix que ella, tu també semblaries més gran -va respondre l’Stasheff, a continuació, adonant-se de la seva falta de tacte, es va tornar cap a la líder rebel, horroritzat.
La Neela va aixecar una mà.
- Tant se val. Serà millor que marxem. Quan estiguem a bord, pots dir-me el nostre destí.
- Creieu que ja heu temptat suficient a la sort? -va preguntar en Heedon sarcàsticament -. O preferiu esperar alguns minuts més per aconseguir una pujada d'adrenalina encara més gran? - Va esbufegar, va donar mitja volta i va marxar indignat per la rampa.
La Neela va intercanviar una mirada de descontentament amb el seu guardaespatlles.

***

Per molt que odiés admetre-ho, en Heedon estava començant a entendre com i per què havia permès que l’arrosseguessin a la Rebel·lió.
- Mira’m -va murmurar, teclejant amb vehemència coordenades en l'ordinador -. Transportant una persona així! Dec estar fora dels meus cabals!
Però les seves queixes eren falses. El seu negoci dels creuers exòtics havia estat florent en un altre temps, amb aristòcrates i alta societat com a clientela. No obstant això, des de l'ascens d’en Palpatine al poder, l'aristocràcia havia començat a enfonsar-se a escala galàctica, molts s'havien convertit en titelles empobrits. Seguien vivint a les seves belles cases i donaven les seves elegants festes, però només mentre en Palpatine ho permetia, i només mentre convenia al seu propòsit. La seva riquesa pertanyia ara a l'Emperador: ell comprava la seva lleialtat permetent-los mantenir el seu consentit estil de vida. Aterrits davant la idea de perdre l'única forma de vida que entenien, acceptaven, seguint tots el mateix guió. Malauradament, molts d'ells ja no es podien permetre creuers de luxe.
I així, per molt que en Heedon odiés admetre-ho, aquesta revolució -aquesta Neela - era la seva causa. Això no feia que el seu ressentiment per haver d'adoptar aquesta causa fos menor, però així eren les coses.

***

- És hora que em diguis el nostre destí, Stasheff. -La Neela pensava que havia estat admirablement pacient, no era la cosa més fàcil d'aconseguir per a la líder d'una Rebel·lió a escala galàctica. Estava acostumada a respostes ràpides, decisions ràpides i solucions immediates.
En el transcurs d'una hora, l’Stasheff havia vist com la seva paciència es convertia en petulància.
- A la llum de les circumstàncies, Madame, el general Se'lab i Intel·ligència creuen que el millor és que intenti allunyar-se en la Vora tant com sigui possible -va explicar l’Stasheff -. Malgrat les aparences, tenim un pilot excel·lent, i vostè...
La Neela va aixecar una cella, indicant amb la seva expressió que qualsevol cosa que digués a continuació hauria de recórrer un llarg camí per trobar la seva aprovació.
La boca de l’Stasheff va quedar detinguda a meitat de frase.
- No hi ha cap altre lloc on pugui anar amb seguretat -va concloure finalment.
Ella va aixecar l'altra cella.
- I... bo, Madame, només pels holovídeos, vostè és massa coneguda a gairebé tots els mons, i a més és evident que la seva seguretat és...
- Secundària davant la supervivència d'aquesta base -va respondre ella, sense molestar-se a dissimular la seva irritació -. Stasheff, de vegades em meravello per la teva curtedat de mires. He abandonat Horob tal com en Se'lab sol·licitava. Això no vol dir que m'hagi donat per vençuda. Hauries d’haver-te adonat d'això.
- Madame Neela! -va exclamar l’Stasheff -. Tinc les meves ordres!
- I jo tinc la meva consciència. Em nego a allunyar-me un altre parsec. No vaig a menysprear la sang rebel que s'ha vessat en aquesta guerra; massa d'aquesta la sang era personal.
L’Stasheff la mirà amb incredulitat.
- Amb tot respecte, senyora, com pot vostè canviar això?
-Sempre hi ha una manera per donar la volta a qualsevol truc, Stasheff. - Va fer un gest de complicitat i es va tornar, fent-li senyals perquè la seguís mentre es dirigia cap a la cabina.
En Heedon estava assegut davant la consola, amb els peus en alt, la seva prima figura lànguida al seient del pilot, gairebé indolent, com si estigués realment transportant una turista de vacances en lloc d'una fugitiva rebel.
- He traçat un curs a la Vora -va dir sense aixecar la vista o ajustar la seva postura -. Ens costarà una eternitat arribar, i la següent parada probablement sigui l'oblit, però, quins nassos!, Oi?
- No anirem a la Vora -va respondre la Neela.
La cara de l’Stasheff va enrogir, alarmat.
- Madame, he de protestar!
- Stasheff, deixa de dir-me així. -La Neela va sospirar -. Em fa sonar vella. Amb Neela és suficient.
La llengua de l’Stasheff quequejà sobre el nom, incapaç d'articular un so tan familiar davant una persona tan profunda. Finalment va deixar d’intentar-ho.
- El general Se'lab em va donar instruccions implícites de transportar-la amb seguretat a...
- Jo no estic subjecta a les ordres del general Se'lab -va replicar ella suaument -. Ni ho he estat mai, i des de quan la Vora ha estat un lloc segur? - Va negar amb el cap -. Ets massa jove per ser tan rígid, Stasheff. Certament espero que ho superis.
En Heedon va estendre el llavi inferior i va assentir en senyal d'aprovació.
L’Stasheff estava consternat.
- Vostè és una líder rebel fugitiva! La mataran si la troben!
- M'he estat preparat per a la mort des que em vaig unir a la Rebel·lió.
L’Stasheff va tancar la mandíbula prement amb força.
En Heedon es va adonar que estava somrient, admirant-la a desgrat.
- Llavors, no aneu a la Vora. -Es va inclinar cap endavant i va preguntar en to conspirador -. En lloc d'això, què tenia pensat? -La Neela es va asseure davant seu.
- Anem a interceptar el Destructor Estel·lar Imperial en el seu camí a Horob i a retenir-lo el temps suficient perquè les nostres tropes de terra tinguin temps per evacuar de forma segura.
L’Stasheff es va ennuegar.
En Heedon la va mirar, esperant la frase final de l'acudit. Quan es va fer evident que ella havia dit tot el que volia dir, es va tirar cap enrere en el seu seient i va creuar els braços.
- Això és tot?
- De moment.
- No li vindria de gust, potser, intentar una cosa una mica més desafiant?
- Oh, crec que això servirà per començar.
En Heedon es va fregar les temples delicadament amb les puntes dels dits.
- M'està donant mal de cap.
L’Stasheff finalment va trobar la seva veu.
- Madame Neela, ha perdut el cap!
- És molt probable -va convenir ella -. Però, Stasheff, per ventura no em vas dir una vegada que tenies curiositat per veure l'interior d'una nau de guerra Imperial?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada