dijous, 19 de març del 2015

La Prova del Tirà (VIII)

Anterior



8

L’Akanah ser la primera a descobrir la nau yevethana que orbitava J't'p'tan.
Així que el Llimac del Fang va sortir de l’hiperespai a la perifèria del sistema de Doornik-628, l’Akanah es va aixecar i va anar al compartiment de servei. Un cop allà es va sumir en una profunda meditació, submergint-se al Corrent i buscant la presència del Cercle.
En Luke va seguir assegut a la cabina i va dur a terme una escombrada general amb els no molt potents sensors del Llimac del Fang, i després va tancar els ulls i va entrar en el seu propi trànsit, unint-se al seu nou entorn i buscant alguna pertorbació local en la Força.
Ni ell ni l'esquif van fer cap descobriment digne de menció, però quan l’Akanah va tornar a reunir-se amb ell de seguida li va explicar el que havia esbrinat.
- I com saps que hi és? -Va preguntar en Luke en un to bastant escèptic-. Pots veure aquesta nau?
-És difícil d'explicar. Deixa que intenti mostrar-te-la...
-Dintre d'un moment -la va interrompre en Luke-. Abans vull que m'expliquis com has detectat la seva presència.
- Realment creus que això té importància ara? Què pot importar com he arribat a saber-ho? Ho sé, i amb això n'hi ha prou.
-Si esperes que basem les nostres accions futures pel que m'has dit, sí que té importància, i molta -va replicar en Luke.
Les tensions latents que es remuntaven a Utharis ja estaven totalment despertes.
- És que t'has convertit en un escèptic? -Va preguntar l’Akanah, i en la seva expressió havia més pena que enuig-. Ja no confies en els meus dons?
-Akanah, sé que hi ha més d'una font de coneixement i més d'una classe de veritat...
- Què passa llavors? Estàs intentant dir-me que els Jedi no volen compartir la Força? -Va preguntar l’Akanah-. Tant et molesta saber que jo puc avançar per un camí del coneixement que no necessita la teva presència i que encara no està obert per a tu? Al mateix temps que em demanes que t'ensenyi, sembles tenir la necessitat de dubtar, i fins i tot desacreditar el que...
En Luke havia començat a bellugar vigorosament el cap.
-No... No, no és això. La Força és un riu del que poden beure molts, i l'ensinistrament dels Jedi no és l'únic recipient que pot contenir les seves aigües -va dir-. Si no ho sabíem abans de la nostra trobada amb les bruixes de Dathomir, puc assegurar-te que ara sí que ho sabem.
-Bé, això ja és alguna cosa.
-Però la veritat viu en el mateix univers que les mentides, els errors i les trampes que ens tendim a nosaltres mateixos..., que els somnis plens d'esperança, les pors sense fonament i els records equivocats -va afegir en Luke en veu baixa i suau-. I hem de tractar de distingir una cosa de l'altra. L'únic que et demano és que m'ajudis a comprendre la font de la qual sorgeix el teu coneixement. Això m'ajudarà a saber quin pes he d’atorgar-li.
-Sembla que el mal que patim a Utharis segueix acompanyant-nos, oi? -Va murmurar l’Akanah amb tristesa-. Esperava que poguessis tornar a confiar en mi.
-Hi ha molt poques coses en les que confiï en aquesta vida, Akanah..., jo mateix inclòs.
-Sí, això és veritat -va admetre ella-. Molt bé... Intentaré explicar-t'ho. –l’Akanah va arrufar les celles mentre buscava les paraules adequades-. Quan el Corrent entra en contacte amb qualsevol forma d'intel·ligència es produeix una diminuta ondulació..., igual que passa quan tu perceps una presència mitjançant la Força. La metàfora és més diferent que el medi.
-Però jo no puc percebre res allà fora..., a part de l'energia dels ecosistemes del quart i el cinquè planeta -va dir en Luke-. No percebo ni un àtom de consciència o voluntat.
-El que importa no és la consciència o la voluntat, sinó merament la profunda essència de l'ésser -va dir l’Akanah-. Puc percebre la presència de la tripulació de la mateixa manera en què tu percebries la presència d'un grapat de sorra escampat a l'altre costat d'una piscina. Si estàs lluny, de vegades la causa et resulta invisible i només pots veure l'efecte. –l’Akanah va somriure-. Però si vols arribar a veure encara que només sigui això, has d'estar molt quiet, perquè tu també formes part del Corrent i estàs envoltat per les ondulacions del teu propi ésser.
-I m'estàs dient que el que perceps és la tripulació d'aquesta nau, no?
-No sé si són tripulants, càrrega o captius. Només sé que hi ha molts milers d'éssers intel·ligents en òrbita al voltant de J't'p'tan, i que hi ha un nombre lleugerament inferior a la superfície.
-Colons -va dir en Luke-. Hauran vingut a colonitzar el planeta. Vaig sentir alguns rumors a Taldaak -va afegir veient que l’Akanah li llançava una mirada interrogativa-. Sembla que els yevethans estan expandint el seu territori mitjançant la conquesta dels mons habitables.
-I confies en aquests rumors perquè...
En Luke va deixar escapar una seca riallada.
-Perquè procedien de la Flota. Vaig aconseguir accedir a un resum tàctic sobre la guerra.
-Així que ja sabies que hi havia una nau aquí -va dir l’Akanah -, i no em vas dir res.
-Sabia que una nau havia estat aquí en algun instant -va dir en Luke-. No et vaig parlar d'això perquè no podia fer-ho. Em prenc bastant seriosament el jurament que vaig haver pronunciar per poder accedir a les dades secretes, Akanah. I tampoc els hi explicaré els teus secrets a ells -va afegir.
- Intentes dir-me que no m'estaves posant a prova per esbrinar si t'havia estat espiant?
-No era cap prova -va dir en Luke-. Senzillament necessitava saber com ho havies descobert. Què em dius del Cercle?
L’Akanah moure el cap.
-L'essència d’ocultar-se consisteix a fondre’s amb el que t'envolta. Ni tan sols els que millor coneixen els secrets del Corrent podrien respondre a la teva pregunta des d'aquesta distància, i encara em falta molt per haver aconseguit aquest nivell. Només sento silenci..., i no sé què significa aquest silenci.
Forçant el Llimac del Fang fins als seus límits de navegació, en Luke va començar a traçar una aproximació en espiral que mantindria la massa del planeta situada entre l'esquif i el navili yevethà.
-Seria millor per a tots que mai arribessin a veure'ns -va dir mentre calculava el curs.
-Fet -va dir l’Akanah, que estava observant des de darrere de la llitera de vol d’en Luke.
En Luke va alçar la vista i li va llançar una mirada interrogativa.
-No pot ser tan fàcil.
- Per què no?
-Eh... No cal saber de qui estàs intentant amagar-te?
- Per què? -Va preguntar ella.
-Per poder comptar amb un focus al voltant del qual centrar el teu poder, i per saber a qui pertanyen els pensaments que estàs intentant desviar. El resultat s'aconsegueix mitjançant la precisió, i no mitjançant la força bruta.
-Estàs parlant d'un sistema coercitiu -va dir l’Akanah-, i que a més suposa una invasió. T’introdueixes en una altra ment i lligues els seus pensaments, o col·loques els teus dins d'ella.
-Bé... Sí -va admetre en Luke-. Però l'ús d'aquest poder està sotmès a certes restriccions. El propòsit ha de ser prou important com per justificar l'acció i les seves conseqüències.
-Em sembla que els Jedi sempre estan trobant raons per justificar la seva violència -va replicar l’Akanah-. Desitjaria que invertissis el mateix esforç tractant de trobar maneres d'evitar que sigui necessari arribar a emprar-la.
- Violència? De quina violència estàs parlant? -Va protestar en Luke-. Normalment l'únic que has d'arribar a fer és induir un moment de descuit o reforçar una sospita. Ningú pateix cap dany. Un Jedi que sigui conscient del que signifiquen els seus juraments mai... Oh, diguem que mai faria que algú es tirés per un penya-segat perquè pensava que anava a entrar en un pont.
L’Akanah va bellugar el cap en una enèrgica negativa.
-Tu, que ets immune als teus propis trucs... Qui ets tu per poder jutjar el dany causat? Fas aquestes coses en secret per guiar una ment suggestionable o per forçar una ment que se t’oposa. Realment penses que aquells als quals has obligat a fer el que desitjaves tenen el mateix concepte de la moralitat de l'acte que tu? I a més -va afegir amb un esbufec-, és un mètode molt poc eficient.
- Què?
-Que és un mètode molt poc eficient -va repetir l’Akanah-. T'obliga a mantenir un nivell d'atenció constant, i exigeix ​​la teva participació conscient en tot moment.
-Si coneixes una alternativa, recorda que sóc el teu estudiant i que em deleixo d'aprendre.
- Què em dius de la manera en què vas amagar el teu refugi quan vas decidir convertir-te en un ermità?
En Luke va arrufar les celles.
-Això era diferent. El vaig crear a partir de substàncies elementals que posseeixen la qualitat de confondre’s amb la línia de la costa com si formessin part d'ella.
-Vas fer un treball excel·lent -va dir l’Akanah-. Quan ho vaig veure, de seguida vaig saber que posseïes el do dels fallanassis. Però no vas arribar prou lluny i no vas aplicar el principi fins a la conclusió definitiva.
-Que és...
-No limitar-se a fer que s'assembli al que l'envolta, sinó aconseguir que es fongui amb això -va dir l’Akanah.
Després va tancar els ulls i va respirar fondo. La jove va permetre que l'aire fora escapant-se lentament dels seus pulmons mentre baixava el mentó cap al pit..., i de sobte l’Akanah ja no hi era.
-Que em... -Luke va estendre la mà cap al lloc en què havia estat l’Akanah, però els seus dits només van trobar el buit -. Un truc molt hàbil -va dir, donant un pas cap al cubicle sanitari i allunyant-se de la coberta davantera -. Ha de resultar molt útil a l'hora d'entrar a les biblioteques sense ser vista o escapar d'un matrimoni concertat pels teus pares. On estàs?
-Aquí -va dir l’Akanah des de darrere d'ell. En Luke es va tornar per trobar-la asseguda de costat al seient dret amb els llavis corbats en un somriure omple d'orgull-. He tocat la teva ment?
-No, o almenys si ho has fet no he pogut adonar-me’n d'això.
L’Akanah va assentir.
-Fa molt temps, una de les grans estudioses del Cercle va descobrir que quan arribava a un estat de meditació o immersió particularment profund els altres no podien veure-la. Era com si desaparegués de davant dels seus ulls, comprens? Molt temps després, vam aprendre a portar un objecte amb nosaltres i deixar-lo allà.
- I on aneu quan desapareixeu?
- On vas quan somies? És impossible dir-ho. Quin significat pot tenir una resposta procedent d'aquest context quan la introdueixes en aquell?
-Bé... I resulta molt difícil?
L’Akanah va arronsar les espatlles.
-Quant has après com fer-ho, no és ni més difícil ni més misteriós que ocultar un got d'aigua llançant l'aigua que conté al mar. -Després va somriure-. Però arribar a dominar l'art de la fusió s'assembla molt a tractar de recuperar l'aigua del mar després.
- I has fet servir la fusió amb aquesta nau?
-Sí. Ho vaig fer quan estava meditant.
- I els motors seguiran funcionant?
- Seguien sent capaços de sostenir-te els sòls del teu refugi quan caminaves sobre ells? I suposo que el sostre seguia sent capaç d'impedir que la pluja entrés a través d'ell, oi?
En Luke va fer una ganyota.
-Així que ara som totalment indetectables, no?
-No -va replicar l’Akanah -. Res és absolut. Però estem a resguard de les mirades alienes, i d'aquelles màquines que operen seguint el principi dels ulls. Porta'ns directament a J't'p'tan, Luke..., i tan de pressa com puguis. Confia en mi, encara que només sigui en això. He depès d'aquest art per a la meva supervivència pràcticament des del moment en què em van treure de Laltra. Et prometo que no serem descoberts..., almenys no pels éssers que viatgen a bord d'aquella nau estel·lar.

Les ruïnes del temple de pedra de J't'p'tan es trobaven escampades al llarg de més de dos mil hectàrees. Fins i tot estant calcinats i mig ensorrats, les restes que quedaven del temple deixaven molt clares les enormes dimensions de l'ambició que havia animat els seus constructors. Les ruïnes omplien el terra d'una petita vall amb un intricat dibuix i pujaven pels cingles interiors dels turons que l'envoltaven.
Però poc després que el Llimac del Fang s'hagués posat en el centre d'un diamant obert, també va quedar clar que les ambicions dels h'kigs havien xocat amb les ambicions dels yevethans, i que aquests últims havien sortit triomfants de la trobada.
Llargs murs de pedra finament llaurada havien estat enderrocats i fets miques. El pendent dels turons havia quedat erosionat en diversos llocs, fent que parts de la gran estructura s'esfondressin sobre si mateixes. Les pedreres estaven mig plenes d'aigua, els trineus per transportar les pedres havien cremat fins a esdevenir masses de carbó de llenya, i la carretera havia desaparegut sota les explosions..., i no hi havia ni rastre de vida per enlloc.
En Luke va baixar de l’esquif movent-se molt a poc a poc i sense dir ni una paraula. La destrucció va agredir els seus sentits: una olor desagradable surava en la suau brisa, i abans que s'hagués allunyat una dotzena de metres de la nau, els seus ulls van començar a distingir els paquets ennegrits dels cadàvers ensorrats per entre les pedres disperses.
-És com estar una altra vegada a Laltra, només que pitjor -va murmurar per a si mateix. Després es va tornar cap a l’esquif i va buscar a l’Akanah amb la mirada. La va trobar agenollada sobre les lloses del sòl prop del suport de descens davanter de la nau, amb el cos inclinat cap endavant i el cap recolzat en els avantbraços-. Akanah...
Quan la jove no va respondre a la seva crida i no va donar cap senyal que ni tan sols l'hagués sentit, en Luke va començar a sentir-se una mica preocupat i va anar cap a ella. Però l’Akanah es va aixecar abans que hagués arribat fins a ella i va començar a allunyar-se d’en Luke en una ràpida trajectòria diagonal, grimpant per sobre d'una massa de roques que en temps havien estat un mur i posant-se acórrer després.
En Luke, perplex, es va aturar i va tornar a cridar-la.
- Què passa, Akanah? On vas? -Va desplegar els seus sentits de la Força i va pentinar els voltants a la recerca d'amenaces, però no va trobar cap-. Akanah!
Quan va veure que la jove ni tan sols mirava cap enrere, en Luke va començar a seguir-la. Però un instant després l’Akanah es va esvair, esfumant-se tan totalment i amb tan poc esforç com ho havia fet a bord de la nau. Ni tan sols hi va haver una tremolor a la Força que indiqués la seva desaparició o traís la seva presència després que hagués desaparegut.
El primer pensament que va passar per la ment d’en Luke va ser que acabava de ser traït. «M'ha portat fins aquí tal com se suposava que havia de fer, i ara s'afanya a treure’m del mig perquè puguin fer saltar la trampa.» En Luke es va amagar darrere d'un munt de blocs i va tornar a pentinar la zona, concentrant-se en els cims dels pujols que delimitaven la vall.
«La nau és vulnerable... Si estigués en el seu lloc, el primer que faria seria ocupar-me d'ella.»
Però no hi va haver cap ràfega de foc desintegrador arribat des dels turons, aparició sobtada de tropes ocultes entre la runa o lliscant de patrulla sorgint sobtadament del cel a l'entrada de la vall. En Luke començava a estar realment perplex davant la seva incapacitat de detectar qualsevol altra presència viva, ja fos imperial, yevethana, h'kig o fallanassi.
- Akanah! -Va cridar amb tota la potència dels seus pulmons.
No hi va haver resposta. En Luke es va anar incorporant lentament i va permetre que la seva espasa de llum rellisqués entre els seus dits per quedar penjant al costat del seu maluc. Després, i sense deixar d’escodrinyar recelosament tot allò que l'envoltava, va anar fins al lloc on s'havia agenollat ​​l’Akanah, però no va trobar cap pista.
«Potser no ha estat real -va pensar-. Potser algú ha estat jugant amb la meva ment.»
Tant si estava sol com si no, en Luke no tenia cap intenció de quedar-se atrapat a J't'p'tan, amb una colònia yevethana situada a vuit mil quilòmetres de distància com a única possible font d'ajuda. No hi havia cap lloc on amagar o posar fora de perill el Llimac del Fang, però en Luke sabia que els escuts de navegació de l’esquif li proporcionarien certa protecció contra els desintegradors de mà i altres armes de petita potència. Va tornar a entrar a la cabina el temps just per activar-los i després va segellar la comporta i va començar a avançar en la direcció per la qual anava l’Akanah quan es va esfumar.
Quan va arribar al lloc en què l'havia vist per última vegada, o tan a prop d'ell com podia determinar amb els mitjans al seu abast, va seure a terra al costat d'un gegantí edifici de pedra ennegrit per les flames que havia quedat partit en dues meitats.
-Ni yevethans, ni fallanassis, ni l’Akanah -va dir en veu alta-. Ni soldats imperials ni la Nashira. Així doncs, per què sóc aquí? A aquest trencaclosques encara li falta alguna peça. A què ve tot això? Aquí hi ha alguna cosa que encara no sóc capaç de veure.
Com impulsat per les seves pròpies paraules, en Luke va tornar el cap lentament primer cap a un costat i després cap a l'altre.
-Potser hi ha molts Quelcom invisibles -va dir, alçant una mica la veu-. Vas dir que era com tornar a trobar l'aigua d'un got després d'haver-la vessat dins l'oceà, oi? Puc fer-ho. L'únic que es necessita és temps, i saber que es pot fer.
Quan va veure que seguia sense obtenir resposta, en Luke es va aixecar.
-Si he de triar entre que siguis una il·lusió i que siguis real, Akanah, em sembla que tinc raons suficients per saber que ets real. -Va anar girant en un lent cercle, esperant que passés alguna cosa -. Així que sé que segueixes estant aquí..., i apostaria a què pots sentir-me.
Quan l'espera no va ser recompensada, en Luke va començar a enfilar-se per l'estructura de pedra sense importar-li que això el convertís en un blanc fàcil.
-Al principi vaig pensar que t'estaves amagant de qualsevol que hagi fet tot això -va dir en veu alta-. Però ja fa molt temps que van marxar molt lluny d'aquí, oi? I no vas a córrer perquè tinguessis por d'alguna cosa, eh? No, no necessitaves tenir por de res. M'has repetit una vegada i una altra que ets perfectament capaç de protegir-te a tu mateixa.
En Luke va baixar a terra d'un salt i va començar a caminar lentament en la direcció que havia estat seguint l’Akanah quan es va esvair.
-La qual cosa només deixa una possible conclusió, Akanah..., que corries cap a alguna cosa i que havies trobat el que anaves buscant. -Va sentir que se li formava un nus a la gola mentre una onada d'enveja envaïa tot el seu ésser, i les paraules que va pronunciar a continuació van sorgir dels seus llavis sota la forma d'un panteix enronquit-. I que el Cercle és aquí.
Tres dones van aparèixer a deu metres a la dreta d’en Luke, sorgint del no-res tan sobtadament com si acabessin de travessar un teló invisible. Una portava un vestit blanc amb bandes diagonals color blau cel i cenyit a la cintura. La seva cabellera platejada queia en una abundant cascada sobre les seves espatlles i li arribava fins als malucs. La segona aparició, de pell color coure i cabells curts, portava molt poca roba i la seva vestimenta es reduïa a una túnica de color groc tan curta que gairebé li arribava fins als genolls. L’Akanah estava immòbil entre elles, subjectant les seves mans amb apassionada possessivitat, la cara solcada per les llàgrimes i il·luminada per una profunda alegria.
-Aquesta és Wialu, que va marcar el camí perquè jo el seguís -va dir amb la veu a punt de trencar-se per l'emoció-. I aquesta és Nori... Norika, la meva amiga de fa molt temps. -Els ulls de l’Akanah van anar d'una a una altra, primer cap a l'esquerra i després a la dreta, i les van contemplar amb el que gairebé semblava incredulitat. Després els seus llavis es van corbar en un tremolós somriure de pura felicitat i va mirar al Luke-. Sí, Luke... Sóc real, i elles són reals. I per fi sóc a casa.
La Wialu va deixar anar la mà de l’Akanah i va anar cap al Luke, que encara no s'havia recobrat de la seva perplexitat.
-Has ajudat a l’Akanah, la nostra nena, a tornar amb nosaltres -va dir-. T'ho agraïm. L’Akanah ens ha dit que la càrrega va ser assumida lliurement, però el risc i el sacrifici han estat molt grans. Hem contret un deute amb tu?
- Com? -Luke va escrutar el rostre de l’Akanah abans de respondre-. No, no hi ha cap deute.
La Wialu va assentir.
-Ets l'home d'honor que l’Akanah ens ha dit que eres -va dir-. La teva amistat amb els fallanassis serà recordada.
-Gràcies -va murmurar en Luke, no molt segur de què havia de dir.
-La teva nau ha de ser treta d'aquí el més aviat possible -va seguir dient la Wialu-. Ja ha provocat una disrupció, i la seva presència en aquest lloc suposa una amenaça per als que estem aquí.
-És clar -va dir en Luke-. N'hi ha prou que em mostris el lloc al que vols que la porti i...
-Ha de sortir del planeta -el va interrompre la Wialu-. La seva presència al temple és intolerable, però seguiria suposant un perill fins i tot si estigués en un altre lloc.
-És la nau de l’Akanah.
-Te’l lliurem com a mostra de gratitud -va dir la Wialu-. Però que obri d'aquesta manera també és pur i simple pragmatisme, per descomptat.
En Luke va aclucar els ulls i la va contemplar en silenci durant uns moments.
- M'estàs dient que he d'anar-me'n?
-T'agraeixo la teva comprensió.
En Luke va tornar a mirar l’Akanah, esperant que parlés.
-No puc fer-ho -va dir per fi-. L’Akanah no és l'única que ha vingut aquí amb l'esperança de fer possible una reunió..., i jo també estic buscant algú. Es diu Nashira.
L'expressió de la Wialu no va canviar, però va inclinar el cap cap enrere en un moviment gairebé imperceptible, com si estigués escoltant una cosa que en Luke no podia sentir.
-Ho sento -va dir-. No afirmo conèixer aquest nom..., i tampoc afirmo que em resulti desconegut. No puc ajudar-te.
-No puc acceptar això -va dir en Luke-. Si és aquí, llavors almenys has de dir-li que he vingut. Si no és aquí... -Va bellugar el cap com si estigués intentant expulsar un pensament de la seva ment-. Sóc el seu fill.
La Wialu va tornar el cap com si estigués escoltant a algú que es trobava just darrere d'ella.
-Ho sento -va dir per fi-. La meva resposta ha de ser la mateixa.
En Luke va passar al costat d'ella i va fer un pas cap a l’Akanah, però després es va aturar i es va tornar novament cap a la Wialu.
-No hi ha cap deute -va dir-, però sí que hi havia una promesa. L’Akanah va dir que m'ajudaria a trobar la Nashira. Creia que la trobaríem aquí, amb vosaltres...
- És veritat això? -Va preguntar la Wialu, i la seva mirada va anar més enllà d’en Luke per posar-la en l’Akanah.
-Ho és -va dir l’Akanah-. La pèrdua d’en Luke ha estat més llarga i més profunda que la meva. Ha quedat separat del Corrent i ha viscut en la ignorància del Credo. Esperava poder portar-lo fins als dos.
-Quina temeritat... -Va dir la Wialu, movent el cap-. Parlarem d'això més tard. -Es va girar cap al Luke-. Estic lligada per un jurament. Cap de nosaltres pot trair a un altre davant qui no pertanyi al Cercle, ja sigui mitjançant la negativa o ja sigui mitjançant l'afirmació. L’Akanah no pot fer aquesta promesa, i aquesta promesa no pot obligar-me.
-No t'estic demanant que traïcions el teu jurament. L'únic que necessito de tu és que li diguis a la Nashira que en Luke és aquí i que deixis que ella decideixi què fer. -Els ulls d’en Luke van recórrer les ruïnes-. O que permetis que jo li ho digui, naturalment... Porta-la aquí i deixa que em vegi. Llavors podrà triar.
-Això és impossible -va dir la Wialu-. Tu pronuncies un nom i si jo dono significat a aquest nom, llavors t'he donat poder sobre la persona que porta aquest nom. Ho sento. No puc ajudar un estrany.
-No és un estrany -va dir l’Akanah, deixant anar la mà de la Norika i donant un pas cap a la Wialu-. M'ha demanat que li ensenyés a avançar pels camins del Corrent, i l’he acceptat com el meu estudiant.
-Això també és impossible -va dir la Wialu-, perquè no ets més que una nena a la qual encara li queden per aprendre moltes coses.
Un flaix d'ira van cremar als ulls de l’Akanah. La seva mà va sortir disparada cap endavant i es va tancar al voltant del canell d’en Luke.
-No entens la importància de la seva presència -va dir en un to gairebé amenaçador-. No entens la importància de la seva missió.
-No ho facis, Akanah -va dir la Wialu, i en la seva veu hi havia més tristesa que amenaça.
- Quina altra elecció m'has deixat?
L’Akanah va tancar els ulls, va tirar el cap cap enrere i va respirar fondo.
L'aire va tremolar. Els cadàvers i les ruïnes van començar a brillar amb una resplendor iridescent i es van dissoldre. L’Akanah va deixar escapar un suau crit de dolor, o potser de sorpresa. En Luke, que estava al costat d'ella, va percebre com la seva ira establia contacte amb la Força..., però ho feia controlant-la sense arribar a fondre’s amb ella, llançant-la contra una cosa que en Luke amb prou feines podia distingir.
I llavors tot el que hi havia davant seu i tot el que hi havia al seu voltant va quedar transformat en un obrir i tancar d'ulls. Els cadàvers calcinats es van esvair. Les taques negres van desaparèixer de les pedres, els blocs fets miques es van curar de cop i volta, les torres i els murs esfondrats van restaurats, i els turons plens de cicatrius van ser miraculosament pintats i allisats. La tragèdia de les ruïnes es va transformar en una superba obra del continu progrés que omplia la vall en totes les direccions i que, al seu torn, estava plena de la vitalitat de milers de h'kigs solemnement diligents.
L’Akanah va llançar una mirada desafiant a la Wialu, i la Wialu va respondre a ella amb una altra mirada on hi havia tanta pena com un suau retret.
-Per totes les estrelles -va panteixar en Luke-. La colònia no va ser destruïda? Heu estat amagant tot això dels yevethans...?
-Sí -va dir la Wialu-. L’Akanah deu haver pensat que era important que arribessis a saber-ho.
En Luke va bellugar el cap, no podent creure en el que estava veient.
-El resum tàctic de la Flota parlava d'una colònia religiosa... No tenen ni idea del que... Fixa't en el que han fet! Quant de temps porten aquí els h'kigs?
-Ni tan sols cinquanta anys -va dir la Wialu-. En el poc temps transcorregut des que vam arribar hem vist com creixia d'una manera gairebé increïble. És un continu prodigi.
Un quartet de h'kigs que tiraven d'un trineu pesadament carregat van passar per entre la Wialu i en Luke.
- I fan tota la feina de manera manual? -Va preguntar en Luke-. Sense talladors de fusió, sense androides?
-Aquest és el significat i el propòsit que tanca. La construcció és una manera de retre honors, i aquest treball no pot ser confiat a una màquina -va dir la Wialu-. El temple és una encarnació física de la seva visió de l'univers i de les seves essències místiques: l'immanent, el transcendent, l'etern i el conscient.
- Quant falta perquè acabin?
-Potser no ho facin -va dir la Wialu-. És l'obra d'una comunitat unida per un propòsit que la defineix, i tota la vida de la comunitat està i estarà dedicada a ella.
- I per això esteu aquí?
-Sí -va dir la Wialu-, i per això has de marxar.
-Esteu protegint-los. Esteu protegint tot això.
-Ha arribat, a ser necessari -va assentir la Wialu.
- I durant quant temps estàs disposada a seguir fent-ho?
-Fins que deixi de ser necessari. –La Wialu va fer un pas cap a ell-. Si us plau... La teva nau s'ha posat en el que serà el Pati Interior del Transcendent. Està distraient als h'kigs, i crea una disrupció en la seva obra. Has d’anar-te’n.
-Espera un moment -va dir en Luke-. El dia de l'atac. El bombardeig, els feixos desintegradors plovent sobre el planeta... Tot això no va ser cap il·lusió, oi?
-No.
-Doncs llavors... Què va passar aquí?
-Ja t'ho he explicat. Ens vam protegir, i vam protegir a aquests éssers i als altres allà on podíem fer-ho. No diré res més.
-Els vau protegir mitjançant il·lusions -va dir en Luke-. Wialu, tu saps que aquest no és l'únic projecte de construcció emprès en aquest món. Hi ha una nau de colons yevethans estacionada en una òrbita sincrònica a l'altra banda del planeta, i estan construint tota una ciutat colonial a la superfície. L’Akanah ho sabia, així que estic segur que tu també ho saps. Els yevethans pensen que ara aquest món els pertany.
-S'equivoquen -va dir la Wialu.
-No necessàriament -va dir en Luke-. Els yevethans reclamen la propietat de totes les estrelles que hi ha al cel, i de tots els mons que giren al voltant d'aquestes estrelles. El que vas poder evitar que passés aquí va succeir en una dotzena de planetes on no hi havia cap Cercle dels fallanassis per crear un escut i enganyar els yevethans. Els cadàvers d'aquests mons són reals.
-Sabem què va passar en aquests mons -va dir la Wialu.
-Doncs llavors permet-me que et pregunti què saps sobre el que està a punt d'ocórrer -va dir en Luke-. La meva germana s'oposa al que els yevethans han fet aquí. La seva decisió d'apoderar-se d'aquest planeta i de tots els altres serà rebutjada..., i amb un gran vigor. Dues flotes enemigues estan agrupant els seus efectius sobre els vostres caps: centenars de naus, desenes de milers de soldats... Si aquesta guerra arriba, serà llarga, brutal i sagnant..., i també arribarà fins aquí.
En Luke va veure que les seves paraules havien donat de ple en el centre dels temors de la Wialu.
-Ho he vist aproximar-se.
- M'ajudaràs a tractar d'aturar la guerra?
-No podem permetre que se'ns utilitzi d'aquesta manera. Hem donat la nostre lleialtat a la Llum, i seguim el camí del Corrent. Res ha canviat.
-Si res ha canviat, llavors seguiu estant tan dividits com quan vivíeu a Lucazec -va dir en Luke, i els seus ulls van anar més enllà de la Wialu i va buscar altres rostres fallanassis entre els h'kigs-. Entre vosaltres hi ha d'haver almenys un membre del Cercle que cregui que heu de fer el que podeu fer, de la mateixa manera en què heu protegit a aquestes criatures.
-No és la nostra guerra -va replicar Wialu-. És la vostra guerra, i la dels yevethans.
-I la que es va lliurar aquí tampoc era la vostra guerra -va dir en Luke-. Però vau intervenir i vau salvar aquestes vides, i aquest tresor. -Va assenyalar a l’Akanah-. Em va desafiar, saps? Em va demanar que prescindís de la meva arma i tractés de trobar altres formes de servir a la meva consciència. El que em va demanar no em resulta gens fàcil, però he comprès que val la pena intentar-ho. Ara jo us desafio a què renuncieu al vostre aïllament, i us demano que sigueu l'aigua que extingeix la flama.
En aquest moment una altra dona, esvelta i de grans ulls, va aparèixer al costat de la Wialu, decidint renunciar a la invisibilitat que l'havia estat ocultant fins llavors per prendre part en el col·loqui.
- Pot fer-se? -Va preguntar.
-Per descomptat que pot fer-se -va dir una altra veu que va arribar des d'una altra direcció.
En Luke es va girar per veure a dos fallanassis més, immòbils al costat del mur del temple.
-Els yevethans són vulnerables als nostres poders -va dir el més baix dels dos-. Si volguéssim que els invasors llancessin la seva nau sobre la ciutat que estan construint, qualsevol de nosaltres podria obligar-los a fer-ho en qualsevol moment.
Una jove duu'ranhiana va aparèixer pràcticament al costat del colze d’en Luke, sobresaltant-lo durant un segon.
-Però es pot fer sense recórrer a semblant tipus de violència? -Va preguntar-. L'objectiu és evitar una guerra, no unir-se a ella o decidir quin serà el bàndol vencedor. No podem triar entre un bàndol i un altre.
-Heu fer-ho -va dir en Luke-. No n'hi ha prou amb evitar que hi hagi combats, perquè el conflicte que s'amaga darrere d'ells s'ha de resoldre d'una manera o altra. Heu de triar frustrar la voluntat d'un bàndol o d'un altre..., dels yevethans o de la Nova República.
-La diferència existent entre ells és immaterial -va dir una nova veu darrere d’en Luke. Quan va girar, en Luke va veure una ukanisiana de cos opulent i arrodonit que sostenia en braços un nen -. Construir una flota de guerra suposa acceptar la moralitat de la violència i els mètodes coercitius. Els dos bàndols són igualment culpables.
-Quan arriba la guerra, el preu és pagat per un igual tant pels culpables com pels innocents -va dir en Luke.
-I nosaltres estem pagant el preu en lloc dels h'kigs -va dir l’Akanah-. Mentre els yevethans romanguin aquí no podrem marxar.
-No a menys que estigueu disposats a veure com aquestes persones i aquest lloc són destruïts -va dir en Luke-, i els yevethans mai marxaran per voluntat pròpia. Creuen que són els legítims hereus de tots els mons que han conquerit..., J't'p'tan inclòs.
En Luke va descriure un lent cercle i va veure que més de vint fallanassis s'havien revelat a si mateixos.
-Heu de decidir si aneu a confirmar la seva creença o si aneu a rebutjar-la -va dir-. Cal triar.
- I què triaríem si prenguéssim la decisió d'involucrar-nos? -Va preguntar la Wialu-. Si els yevethans estan tan decidits a seguir endavant amb les seves conquestes com dius, com es podrà frustrar la seva voluntat sense recórrer a la força?
En Luke es va tornar ràpidament cap a ella.
-No estic segur que pugui fer-se -va dir-. El que us estic preguntant és si esteu disposats a intentar-ho. Esteu disposats a utilitzar els vostres dons en un esforç per evitar la guerra..., i parlo d'una guerra que arribarà amb tota seguretat si no feu res? Ja queda molt poc temps. Quant les dues flotes comencin a combatre, qualsevol possibilitat que pogués existir desapareixerà. El foc es farà massa gran, i no hi haurà aigua suficient per apagar-lo.
- Una possibilitat d'intentar què? -Va preguntar la Norika-. Què podem fer?
-Podeu enganyar-los, tal com heu fet aquí..., però a una escala més gran. -Luke va fer un pas cap a la Wialu, estenent les mans obertes davant d'ella -. No sé quins són els límits del vostre poder per projectar il·lusions. Però si els fallanassis són capaços de crear la il·lusió d'una vasta flota de la Nova República, si poden crear una projecció que tingui el mateix intens grau de realitat que vaig veure quan vam arribar aquí...
La Wialu va aixecar una cella en un gest d'interrogació.
-Creus que si els yevethans s'han d'enfrontar a un enemic aclaparadorament superior en nombre potser decideixin renunciar a les seves conquestes.
-He de pensar que les seves vides signifiquen alguna cosa per a ells..., i esperar que signifiquin més que el seu desig de reclamar J't'p'tan -va dir en Luke-. Tant si es rendeixen com si es limiten a retirar-se, l'important és que això salvarà moltes vides en tots dos bàndols.
- I què faria la Nova República? -Va preguntar la Norika-. Acceptaria la seva rendició, o es limitaria a usar-la com una oportunitat per exterminar els yevethans?
-La Leia mai permetria una cosa semblant -va dir en Luke-. Estic disposat a jugar-me el meu honor en això.
-Abans potser hauríem d'esbrinar si podem expulsar d'aquí a una nau yevethana mitjançant aquests trucs -va dir una altra dona.
En Luke va girar, buscant la cara a la que pertanyia aquella veu.
-No... No, això seria un error. No sense que hi hagi almenys un autèntic navili de combat a prop per recolzar l'engany -va dir-. Hem de proporcionar-los totes les raons possibles perquè creguin..., i només una ocasió de decidir, perquè tot dependrà de la decisió que prenguin.
-Llavors serà necessari que el comandant de la flota formi part d'aquest pla -va dir la Wialu.
En Luke es va tornar cap a ella i va inclinar el cap en un assentiment ple d'esperança.
-Sí.
- Saps on és, o com podem trobar-lo?
-Puc localitzar la flota -va dir en Luke-. Puc portar-vos fins al General Àbaht.
-Llavors aniré amb tu -va dir la Wialu-, i esbrinarem fins a quin punt és gran aquest incendi del que parles. -Es va girar cap a l’Akanah i li va clavar una mirada inescrutable a la cara-. Tu també vindràs.

El perímetre de la residència de Mon Mothma no es trobava marcat per murs o sentinelles. L'antiga líder de la Nova República seguia estant sota la protecció del ministeri de Seguretat, però la presència d'aquest en la propietat es limitava a una graella sensora atesa per dos equips de resposta ràpida que tenien la seva base fora del recinte. Una patrulla especial de trànsit s'encarregava de què l'espai aeri dels voltants de la residència estigués net de possibles amenaces.
Encara que la Leia no havia estat convidada ni s'havia sol·licitat la seva visita, cap d'aquelles precaucions va destorbar gens ni mica la seva arribada. Va posar el seu saltador orbital sobre la més petita de les dues pistes de descens situades a la cantonada nord-est de la propietat, i després va posar-se a caminar pel llarg camí que serpentejava a través dels jardins exteriors i la fossa d'arbres fins arribar a la casa.
Els jardins estaven esquitxats per vívides taques de porpra, blau cobalt i taronja pàl·lid. Els íntibus, les commelines i els anagallis es trobaven en plena floració, i els brots de Centàurea estaven per tot arreu, prometent oferir tota una erupció de rosa dins d'un o dos dies. L'aire de la fossa d'arbres era deliciosament fresc, i estava agradablement impregnat d'ombres i enriquit per complexes aromes. La Leia va sentir que la profunda pau d'un vell bosc anava embolicant tot el seu ésser.
El cercle format pel fossat contenia la casa i els jardins interiors, i tant una com altres eren més modestos del que podria haver imaginat un visitant després d'haver vist el que els envoltava. La casa, més aviat baixa i de forma quadrada, només tenia tres habitacions, totes amb parets i sostres transparents, i els jardins interiors només eren petites parcel·les d’arbustos i flors escampades entre els senders i les extensions de gespa.
Mon Mothma estava dins de la casa, asseguda en el que ella anomenava el seu saló amb els peus recolzats en un escambell i un quadern de dades sobre de la seva falda. Va alçar la mirada quan la Leia va anar cap a la porta, i la va convidar a entrar amb un gest de la mà.
-Leia... -Va dir amb un somriure-. Duies mesos sense visitar-me. Entra.
La Leia va quedar bastant sorpresa davant l'aparença de Mon Mothma. Els seus curts cabells s'havien tornat sorprenentment platejats, i les fines arrugues que hi havia al voltant dels seus ulls eren clarament visibles des de l'altre extrem de la sala.
-Mon Mothma -va aconseguir dir-. Espero que perdonaràs la meva intromissió...
-Sempre ets benvinguda, i la teva presència difícilment pot ser considerada una intromissió -va dir Mon Mothma-. Però veig que em mires com si no em reconeguessis -va afegir amb afable dolçor.
-Jo...
-El que veus ja no desapareixerà mai, però no és la marca de la traïció d’en Purgan. -Mon Mothma es referia a l'intent d’enverinar-la dut a terme per l'ambaixador caridà que havia estat a punt de ser coronat per l'èxit..., i que havia precipitat el seu abandonament de la presidència-. M'he guanyat cada cabell blanc i cada arruga, Leia. De la mateixa manera en què tu estàs començant a guanyar-te les teves, per descomptat... Així i tot, és cert: em nego a pintar-me la cara i fer veure joventut i falta d'experiència. Creus que això suposa una mostra de vanitat per part meva?
-Crec que segueixes estant plena de sorpreses, Mon Mothma..., i que segueixes aprofitant cada oportunitat que se't presenta per donar-me petites lliçons.
Una rialleta va il·luminar els ulls de la Mon Mothma.
-Serveix-te una mica de beure i vine a seure amb mi. El sol de la tarda farà que l'arbre thrann comenci a traspuar saba d'aquí a poc, i llavors els barbarials vindran volant per alimentar-se. Són tan diminuts i tan veloços... Sóc capaç de passar una hora sencera observant-los sense arribar a avorrir-me.
Els compartiments del bar de la Mon Mothma contenien una llegendària gamma de potents i aromàtics licors procedents de tota la galàxia, però la Leia es va conformar amb una ampolleta d'aigua de fàllix freda.
-Bé, explica’m que t'ha portat fins aquí des de la llunyana Ciutat Imperial -va dir Mon Mothma quan la Leia va haver pres seient en una butaca al costat d'ella-. Ja no em mantinc molt al corrent dels assumptes de la capital, però sé que no has vingut a veure els meus jardins.
- Saps què li ha passat al Han?
-Em temo que no hi ha hagut manera d'escapar a aquesta mala notícia -va dir Mon Mothma, posant la mà sobre la de la Leia-. Què tal ho estan portant els nens?
-La Jaina està molt furiosa, i en Jacen està molt espantat -va dir la Leia-. L’Ànakin... Bé, bàsicament està confós: no aconsegueix entendre per què algú pot voler fer mal al seu pare. Hem aconseguit impedir que vegin la gravació, però vaig haver d’explicar-los-ho: hi ha massa persones que estan al corrent del que ha passat, i no volia que sentissin certes coses.
-I tu... -Va dir la Mon Mothma, estrenyent-li suaument la mà-. Què em dius de tu?
-No aconsegueixo veure amb claredat quin camí he de seguir.
La Mon Mothma va assentir en silenci. Després va deixar el seu quadern de dades a terra, es va recolzar en la seva butaca i va esperar sense dir res.
-Demà a la tarda he de comparèixer davant el Senat per enfrontar-me a una petició de manca de confiança que pretén expulsar-me de la presidència -va seguir dient la Leia-. El Consell de Govern opina que amb en Han en mans dels yevethans, no em pot confiar el poder de la presidència.
-La qual cosa suposa una tremenda estupidesa per part seva.
La Leia va moure el cap.
-Si he de ser-te sincera, després d'haver vist aquesta última transmissió procedent de N'zoth... Bé, ja no estic tan segura que no tinguin raó. El meu primer impuls va ser donar a Nil Spaar tot el que vol i fer tornar a la flota, i conformar-me amb què em tornés al Han amb vida. El meu següent impuls va ser anar a veure els d'Operacions Especials i demanar-los l'arma més horrible de què disposin, alguna cosa que pogués enviar a N'zoth perquè matés fins a l'últim yevethà... a ser possible fent que patís una perllongada agonia abans de morir.
El somriure de la Mon Mothma estava plena d'afecte i simpatia.
-Si no estiguessis sentint aquests dos impulsos no series humana.
-Però no puc permetre que cap d'ells guiï els meus actes -va dir la Leia-, i no sé què puc fer per evitar que ho facin. Només he vist la transmissió una vegada, però no puc evitar seguir veient aquestes imatges dins la meva ment.
-Leia, estimada meva... Estic segura que no se t'haurà ocorregut dir-te a tu mateixa que ser presidenta de la Nova República vol dir que has de fer oïdes sordes a les teves emocions i sentiments i que totes les teves decisions han d'estar guiades únicament pel que penses. El lideratge és més que un mer càlcul, perquè altrament deixaríem tot aquest embolic en mans dels androides. Reis i presidents, emperadors i potentats... Els millors representants d'aquestes espècies actuen tan guiats per les passions honestes com per una noble ètica o una raó freda i incisiva.
-La combinació de la passió i el poder sempre m'ha semblat molt perillosa -va dir la Leia.
-Sense raó o sense ètica, gairebé sempre ho és. Però la raó necessita estar acompanyada per la passió de trobar la veritat, i l'ètica necessita estar acompanyada per la passió de fer justícia. Sense aquesta passió, ni la veritat ni l'ètica poden estar realment vives -va dir la Mon Mothma-. Amb què estàs lluitant, Leia?
-Amb el que he de fer -es va limitar a respondre la Leia-. Amb el que he de fer demà, quan hauré de triar entre seguir resistint-me o donar-me per vençuda. Amb el que he de fer respecte a Koornacht mentre segueixi ocupant la presidència de la Nova República.
- I què és el que vols?
-Vull que en Han torni a casa sa i estalvi -va dir la Leia sense titubejar-. Vull que els yevethans s’hagin d'enfrontar a les conseqüències del que han fet. I vull seguir al meu càrrec, perquè encara queda molta feina a fer.
-I si no poguessis tenir totes aquestes coses, a quina renunciaries en últim lloc?
Els barbarials havien aparegut tal com va predir la Mon Mothma, i els ulls de la Leia van seguir el vertiginós vol d'un mascle negre i groc.
-Aquesta és la part del camí que no aconsegueixo veure amb claredat -va murmurar-. He de respondre basant-me en els principis? He de pensar en mi mateixa i en els nens, o he de pensar en el bé de la Nova República?
-Però ja t'has trobat en aquesta mateixa cruïlla anteriorment -va dir la Mon Mothma-. Quan l'enemic era l'emperador Palpatine, vas estar disposada a arriscar-ho tot i vas sacrificar moltes coses en nom dels principis i de la posteritat. El que t'importava per sobre de tot era el que creies just i correcte. I el mateix pot dir-se de tots nosaltres..., tant dels que van morir per la Rebel·lió com dels que els enviàvem a la mort.
-Ara tinc més coses a perdre -va dir la Leia, comprenent de sobte alguna cosa que se li havia escapat fins aquell instant-, i estic menys disposada a arriscar-les del que ho estava llavors.
-Una prova més de què ets humana, i segueix sense haver cap raó per la qual hagis d’avergonyir-te d'això. Els joves pensen que són immortals -va dir la Mon Mothma amb un somriure ple de comprensió-. Els qui no sobreviuen a aquest error ens ensenyen una lliçó molt dura als altres, i vint anys de guerra es van encarregar de proporcionar-nos lliçons de sobres per a tots. Ara ens aferrem amb més força al que tenim..., a la vida i a l'amor..., perquè sabem que no és permanent.
La Leia es va aixecar i va anar fins a la transparència que la separava dels veloços vaivens dels barbarials.
-És la mateixa cruïlla d'abans, oi? Què estàs disposada a arriscar per defensar allò en el que creus..., i quin valor poden tenir les teves conviccions si no estàs disposada a arriscar res en la seva defensa? -Va bellugar el cap-. Bé, almenys conec una part de la resposta a la teva pregunta.
- I de quina part es tracta?
-Sé a quina d'aquestes tres coses que vull estic disposada a renunciar en primer lloc -va dir la Leia-. Quant comencem a pensar a seguir ocupant el poder i donem prioritat a això per sobre de tota la resta, comencem a trair la Rebel·lió. Aquesta idea és el cor de tot allò contra el que ens vam rebel·lar.
-I al final era l'única idea que representava Palpatine -va dir Mon Mothma, assentint amb el cap.
La Leia es va tornar cap a la seva mentora i la va mirar.
-Però segueixo sense saber com triar entre les altres dues.
-Crec que sí saps com fer-ho -va dir la Mon Mothma-. El que no saps és com podràs suportar que ho vulguis i això és un problema en el qual no puc ser-te de cap ajuda. Aquest secret va fugir de tu quan vas deixar de ser capaç de poder veure clarament el teu camí.
- Quan va passar això? -Va preguntar la Leia, tornant a seure a la vora de l'escambell als peus de la Mon Mothma-. No vaig arribar a adonar-me de com s'esfumava. Ho vas notar tu? Mai havia hagut de passar per aquesta agonia per arribar a prendre una decisió o per acceptar les seves conseqüències. Ha estat tan estrany... M'he estat veient a mi mateixa des de dins i m'he preguntat per què aquesta dona parlava en el meu nom.
-La claredat amb què podies veure el camí a seguir sorgia de la teva certesa que la nostra causa era justa i el nostre propòsit digne de ser defensat -va dir la Mon Mothma-. Però hi ha molt poca certesa que trobar en un lloc com el Senat i en una ciutat com la Ciutat Imperial. La certesa va sent rosegada a poc a poc pels mil i un compromisos que són la moneda de la democràcia. Les causes van caient a poc a poc, víctimes del procés de creació del consens. La responsabilitat es torna tan difusa que acaba esvaint-se, i l'acord es torna tan estrany que acaba semblant-te un prodigi.
-Abans hauria dit que jo entenia tot això..., i que res de tot això podia sorprendre’m.
-Entendre-ho i haver d'enfrontar-ho dia rere dia són dos problemes molt diferents -va dir la Mon Mothma-. Sempre has dibuixat el teu mapa amb línies molt rectes, Leia, i en aquest aspecte estàs molt mal preparada per veure-te-les amb l'arcana cartografia del Senat. -Li va somriure amb afable tendresa-. Pots donar-me la culpa d'això quan vulguis..., tant en privat com en públic.
La Leia va moure el cap.
-No tens per què dir aquestes coses, Mon Mothma. No hi ha res pel que hagis de demanar-me disculpes. -Es va aixecar i va contemplar la porta per sobre de la seva espatlla-. He d'anar-me'n. No vull deixar sols als nens durant massa temps.
La Mon Mothma també es va aixecar.
-M'estic acordant d'alguna cosa que el teu pare em va dir fa molt de temps, quan jo acabava d'arribar a Coruscant i les seves formes d'actuar eren un misteri per a mi. El que em va dir em va servir de molt..., i potser tu també trobis alguna cosa de valor en això. El teu pare em va dir que no havies d’esperar que t’aplaudissin quan feies el més correcte, i que tampoc havies d’esperar que et perdonessin quan cometeres un error. Però el compromís ferm és una cosa que serà respectat fins i tot pels teus enemics..., i una consciència que estigui en pau amb si mateixa val més que mil victòries tacades.
Quan la Mon Mothma va acabar de parlar, els ulls de la Leia ja estaven enterbolits per un prim vel de llàgrimes.
-Sí -va murmurar-. És just el tipus de consell que es podia esperar d'en Bail.
La Mon Mothma la va embolicar en una reconfortant abraçada plena d'amor que va durar gairebé un minut.
-Traça una línia recta, Leia -li va xiuxiuejar mentre se separaven-, i així podràs veure on condueix.

Encara faltava una hora perquè el Senat hagués de dissoldre’s i esdevenir l'Assemblea de la Nova República per tal d'examinar la petició de manca de confiança presentada contra la Leia, i la regla de discussió oberta sense cap mena de restriccions que regiria la sessió prometia fer que aquesta durés moltes hores. Però tant els nivells dels mitjans de comunicació com els destinats al públic es trobaven plens, i els passadissos de l'exterior havien quedat envaïts pels que no van aconseguir trobar lloc dins.
Algunes de les persones que omplien les àrees públiques brandaven un passi de galeria amb un codi de color per a un bloc de tres hores posterior. Altres només havien aconseguit fer-se amb un passi d'accés general i un lloc en un dels auditoris. La demanda havia superat l'oferta de manera que el preu d'un passi de galeria ja estava per sobre dels deu mil crèdits..., si aconseguies trobar algú que estigués disposat a vendre-te'l.
I malgrat els esforços del servei de seguretat del palau per impedir aquest comerç, ja havia sorgit tot un actiu mercat d'intercanvis entre els que disposaven de passis, alimentat per una sèrie de rumors contradictoris sobre quan podien tenir lloc els esdeveniments clau... , i molt especialment sobre quan pujaria la Leia a l'estrada. Els passis de la Sessió Tres, que cobrien el període de les set a les deu d'aquella nit, ja costaven tres mil crèdits més que els de la Sessió Dos i cinc mil crèdits més que els de la Sessió Quatre i els de períodes posteriors.
Tant la commoció com l'expectació eren una mica menys sorolloses en els corredors i les cambres d'accés restringit, però només per comparació amb les àrees públiques. La petició era el gran esdeveniment del Tercer Electoral, i ningú que tingués dret a ocupar un seient a la gran cambra tenia intenció de perdre-se'l. Hi havia multituds i rostres desconeguts per tot arreu, i la normalment tranquil·la sala de reunió del Consell estava acollint una apassionada discussió a crits entre mitja dotzena de senadors que no havien pogut esperar que comencés la sessió.
Amb semblant atmosfera, al principi de l'arribada de la Leia a l'avantsala del Senat sense que la seva aparició fos anunciada prèviament va passar desapercebuda. I els primers parells d'ulls que van captar la presència de la Leia pertanyien als analistes d'imatge de l’Engh, que casualment eren les persones a les que ella menys desitjava veure en aquells moments.
La Leia mai s'havia pres la molèstia d'esbrinar o recordar els seus noms, i havia acabat cridant-los Ventríloc i Sastre. El Ventríloc, que es dirigia a ella dient-li presidenta Solo, sempre estava intentant posar paraules a la boca de la Leia. El Sastre, que es dirigia a ella dient-li princesa Leia, la tractava com si fos un maniquí sobre el qual devia provar-se una peça darrere l'altra, i sempre estava preocupant de si les seves robes projectaven la imatge adequada per a una determinada aparició pública.
Els dos van anar corrent cap a ella i la van rebre amb un torrent de paraules.
- Princesa! On era?
- Presidenta Solo! Encara no he pogut veure el seu discurs...
-... tinc preparada la seva roba a la sala de recepcions diplomàtiques. No hi ha cap pressa immediata, però hauríem de parlar sobre les joies que va a...
-... per sort no li ha correspost el primer torn de paraula a l'estrada. Busquem un lloc tranquil on puguem repassar el que ha de dir...
-He optat per un aspecte molt senzill, no exactament del tipus “vídua-portant-el-dol” però més o menys en aquesta direcció, i qualsevol cosa massa cridanera no encaixaria amb l'efecte general...
-... i ja li he concertat entrevistes amb la Global, la Primària i Notícies de la Galàxia per després de la sessió...
-Silenci -va dir secament la Leia-. No vull sentir ni una sola paraula més, i això va per tots dos.
Els dos la van contemplar amb la mateixa mirada sorpresa matisada per una ombra de “només-volem-ajudar”.
- Hi ha algun problema, presidenta Solo...?
-Princesa Leia, no cregui que no sóc conscient del mal que...
-Ni una paraula més -els va interrompre la Leia-. Ni una sola paraula més, d'acord? Els dos queden acomiadats, i l'acomiadament és efectiu a partir d'aquest mateix instant. –Amb dos ràpids moviments en va tenir prou per arrencar els seus passis de zona de les seves robes-. Torneu al ministeri i segueixin fent el que vulgui que solien fer abans..., i he d'afegir que espero que es tracti d'alguna cosa més útil que el que han fet aquí.
A aquestes altures totes les persones presents en un radi de deu metres ja s'havien adonat de l'arribada de la Leia, i una multitud plena de curiositat havia començat a congregar-se al seu voltant. La Leia va passar pel costat del Ventríloc sense prestar cap atenció als tafaners i va seguir avançant per l'avantsala fins que es va trobar amb en Behn-kihl-Nahm, qui estava inclinat sobre el que semblava un calze ple d'una beguda fosca en una taula propera al bar i repassava una llista d'oradors juntament amb Doman Beruss.
-Anem a dalt, Bennie -va dir la Leia, tornant la seva espatlla cap en Beruss i ignorant-lo per complet-. Hem de parlar.

Un murmuri sobtat, un panteix col·lectiu per ser més exactes, va sorgir dels milers d'assistents que omplien la cambra del Senat quan en Behn-kihl-Nahm i la Leia van entrar en ella i van ascendir fins al nivell superior de l'estrada. Quan el murmuri es va haver calmat, només es van poder sentir les tènues veus dels comentaristes de les xarxes de notícies que parlaven per una dotzena de comunicadors activats escampats pel recinte de la càmera.
-... no s'esperava que fes acte de presència fins a molt més tard, quan seria convocada per fer la seva pròpia exposició dels fets. La seva inesperada...
-... provocant especulacions immediates sobre una possible dimissió sorpresa...
-... es considerava altament improbable que decidís estar present durant el que promet ser un llarg i intens debat...
Però els encarregats de protocol del Senat no van trigar a localitzar i expulsar els molestos aparells, i quan en Behn-kihl-Nahm ser cap a l'estrada, el silenci era pràcticament complet.
-Senadors i senadores... -Va dir Behn-kihl-Nahm, i després va escurar la gola dues vegades-. Senadors i senadores, l'ordre del dia de la sessió d'avui fet públic ha patit un canvi.
Malgrat la seva innocuïtat, aquelles paraules van causar una agitació immediata entre els assistents. En Behn-kihl-Nahm va ignorar aquella sobtada activitat i va seguir parlant, inclinant-se sobre el sensor auditiu de l'estrada per poder ser sentit amb més claredat.
-Tal com permeten les regles de procediment del Senat i d'acord amb les estipulacions de l'article Cinc de la Carta Comú, cedeixo l'estrada a la presidenta del Senat Leia Organa Solo, princesa hereditària de la Casa Organa d'Alderaan i senadora electa en representació de la República Restaurada d'Alderaan.
Mentre la Leia s'aixecava de la banqueta en què havia estat esperant, va passar una cosa inesperada: una ovació que va anar creixent lentament va sorgir del no-res i a poc a poc va anar adquirint un caràcter gairebé desafiant. En parelles i trios dispersos primer i en grups de dei i vint després, els senadors asseguts es van posar drets mentre aplaudien i cridaven l'afirmació tradicional del «Hurra, hurra!». Quan la Leia va arribar a l'estrada, la meitat de l'ala esquerra i gairebé tota l'ala dreta s'havien unit a aquella improvisada demostració de suport.
L'entusiasme era bastant més reduït en la secció central, on estaven asseguts els representants de la majoria de mons humans, però fins i tot allà gairebé la meitat s'havien posat drets i els endarrerits seguien augmentant aquest nombre a cada moment que passava. El soroll més ensordidor procedia de la galeria del públic, els ocupants estaven ignorant els advertiments simultanis dels encarregats del protocol i dels arquitectes i havien iniciat un rítmic picament de peus. La Leia, molt sorpresa, va tornar la mirada cap en Behn-kihl-Nahm a la recerca d'un consell o d'una explicació, però només va aconseguir veure com el seu fidel amic també l'aplaudia amb una actitud on hi havia tanta dignitat com a decisió.
Després la Leia es va tornar cap a la càmera i va alçar la mà dreta per demanar silenci.
-Si us plau -va dir-. Si us plau... Els agraeixo el seu suport, tan espontàniament i sincerament ofert. Ho accepto com una expressió profundament commovedora de la seva preocupació per en Han..., que al seu torn és un reflex de la preocupació que moltes persones de tots els confins de la Nova República s'han molestat a compartir amb la nostra família. Em reconforta saber que el seu benestar significa tant per a tants de vosaltres. En Han Solo ens és molt estimat, i veure'l patir resulta inimaginablement dur per a nosaltres.
» Però no he vingut aquí avui per parlar d’en Han o per donar per fet que gaudiria de la seva simpatia -va seguir dient-. He vingut aquí per fer un anunci públic d’un assumpte d'extrema gravetat. M'alegra veure a tants de vosaltres reunits aquí per sentir-lo directament.
» A les tretze trenta del dia d'avui, i en presència del president del Consell de Defensa, el primer administrador, el ministre d'Estat, l'Almirall de la Flota i el director del ministeri d'Intel·ligència, he invocat formalment les estipulacions concernents als poders d'emergència de l'article Cinc pel que fa a la crisi del sector de Farlax.
Un panteix de sorpresa va sorgir de milers de goles esquinçar el silenci.
-Aquest és el llenguatge protocol·lari que exigeix ​​la Carta -va prosseguir la Leia-. Però també es pot dir d'una manera molt més simple: el que hem fet ha estat declarar la guerra a la Lliga de Duskhan.
» He donat aquest pas per una raó, i únicament per una raó..., perquè és el correcte i el que cal fer.
» No es tracta d'una croada personal o d'una maniobra política. És una campanya per la justícia que pretén obtenir justícia per a les víctimes i justícia per als criminals.
» Els crims dels yevethans no els són tan coneguts com haurien de ser, i tampoc arribaran a ser-ho. Han pogut contemplar els rostres de dues de les víctimes de Nil Spaar: en Han i en Plat mallar. Però el que els yevethans els han fet a aquestes dues persones, per molt gran que sigui el dolor que les seves accions puguin causar en els que les estimen, només constitueix el més petit dels seus crims.
» La Lliga de Duskhan està dirigida per un dictador absolut, la seva salvatge amoralitat no té res a envejar a la de qualsevol dels pitjors enemics que han arribat a conèixer les dues Repúbliques. Els yevethans han exterminat sense la més mínima provocació a les poblacions de més d'una dotzena de mons pacífics. Han assassinat a desenes de milers d'innocents sense comptar amb la més mínima justificació.
» Humans, morathians, h'kigs, kubazians, brigians... Ningú que s'interposés en el seu camí va aconseguir escapar. Ni les dones, ni tan sols els nens... Els seus cossos van ser incinerats. Les seves llars van ser destruïdes. Les seves ciutats van ser reduïdes a àtoms per un implacable bombardeig.
» I els últims records d'aquests nens i d'aquestes ciutats ara són conservats pels escassos supervivents als quals els yevethans no van matar..., i als que han permès seguir vivint únicament perquè així podrien utilitzar-los com escuts durant la batalla.
» La possibilitat que els yevethans no hagin posat punt final a la seva criminal expansió, la perspectiva que a continuació puguin llançar-se sobre Wehttam o Galantos o qualsevol altre món que ens resulti més familiar, és totalment innecessària a efectes de la nostra resposta.
» Si aquests horrors no exigeixen la nostra resposta, que la negror de l'oprobi caigui sobre nosaltres. Si aquestes tragèdies no enfurisma la seva consciència, que la negror de l'oprobi caigui sobre vosaltres. Si no podem romandre units per plantar cara a semblant depredador, llavors la Nova República no representa res que tingui algun valor.
La Leia va fer una pausa per prendre un glop d'aigua entre el silenci absolut que regnava a la gran cambra.
-Després d'haver consultat amb l'Almirall Ackbar i el Departament de la Flota, he ordenat l'enviament de forces addicionals a Koornacht per reforçar les nostres posicions. He encomanat al General Àbaht, el comandant del sector, la tasca d'eliminar l'amenaça yevethana i reclamar els mons conquistats de Koornacht. El General posseeix l'autoritat militar necessària per fer-ho, i compta amb tota la meva confiança.
» Desposseirem als yevethans de la capacitat per fer la guerra als que ells anomenen les feristeles. Ho farem no només perquè nosaltres també som animals feréstecs als seus ulls, sinó perquè ens han mostrat la maldat que hi ha en el seu cor, i perquè la maldat sempre ha de ser combatuda encara que el preu que calgui pagar per això pugui ser molt gran.
» Qualsevol govern que tingui alguna cosa a objectar a aquesta decisió és lliure d'abandonar aquest cos polític, i aquest cos polític és lliure d'escollir una nova presidència..., el dia següent a aquell en què en Nil Spaar hagi estat derrotat i els yevethans hagin quedat desarmats.
La Leia esperava que el silenci la seguís quan baixés de l'estrada. Però tot just havia fet dues passes quan un tumultuós rugit d'aprovació procedent dels nivells de seients i les galeries superiors va caure sobre ella. La Leia va girar i va veure que pràcticament tot el Senat estava dempeus, i que aprovava la seva decisió d'una manera sorollosament aclamatòria.
L'aclamació no era unànime, per descomptat: dotzenes de senadors que no estaven d'acord amb ella havien romàs en els seus seients o anaven cap a les sortides amb expressions de visible disgust en els seus rostres. Però suposaven una minoria sorprenentment diminuta perduda en el tot. La Leia, que amb prou feines podia comprendre el miracle que acabava d'obrar, va deixar que els seus ulls recorreguessin el Senat. Les seves paraules havien arribat fins a ells i els havien commogut i unit..., almenys per un moment, un moment durant el qual els principis havien triomfat sobre la política.
Hauria d’haver-se sentit plena d'alegria..., de no ser pel fet que la Leia podia veure amb tota claredat la mort d'en Han al final de la línia recta que havia dibuixat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada